PERŁA 2019 dla Masła Ekstra z Olesna w XIX edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów

Targi Smaki Regionów to wydarzenie, które zrodziło się z potrzeby promocji produktów lokalnych z oznaczeniami geograficznymi oraz tych, które stanowią kulinarne dziedzictwo naszego kraju. To właśnie na nim prezentowane są kulinarne rarytasy z niemalże każdego zakątka naszego kraju. Targi co roku przyciągają do Poznania kilkadziesiąt tysięcy smakoszy. Tu dawne przepisy odkrywane są na nowo. Tu można też kupić żywność ekologiczną, bez konserwantów i innych zbędnych chemicznych dodatków. W oficjalnym otwarciu Targów Smaki Regionów, podczas którego wręczono Perły laureatom XIX edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, udział wzięli m.in. minister rolnictwa i rozwoju wsi – Jan Krzysztof Ardanowski, minister przedsiębiorczości i technologii – Jadwigi Emilewicz oraz Halina Szymańska – szefowa Kancelarii Prezydenta RP. Wśród laureatów Nagrody „PERŁA 2019” za najleprzy polski regionalny produkt żywnościowy znalazła się Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie, która za Masło Ekstra z Olesna została nagrodzona „Perłą 2019”.