Kefir

Maślanka naturalna z masła oleskiego

Kefir

To najbardziej wartościowy produkt w grupie mlecznych napojów fermentowanych. Otrzymywany jest z mleka świeżego, surowego poddanego procesowi ogrzewania, wirowania, normalizacji, pasteryzacji, oraz ukwaszania przy pomocy kultur kefirowych. Jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, potasu, cynku, witamin: A oraz z grupy B o lekko kwaśnym do kwaśnego charakterystycznym dla kefiru smaku, barwie białej z odcieniami lekko kremowymi oraz konsystencji jednolitej zawiesiny. Produkt przeznaczony do spożycia przez wszystkie grupy konsumenckie za wyjątkiem niemowląt i osób uczulonych na białka mleka, oraz do dalszego przerobu.

Kefir dostępny w:
– butelka 480 g, 1000 g

Wartość odżywcza produktu: w 100 g

Wartość energetyczna: 201 KJ / 48 kcal
Tłuszcz: 1,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g
Węglowodany: 5,0 g
w tym cukry: 2,7 g
Białko: 3,2 g
Sól: 0,11 g
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

22

Otrzymywana jest podczas produkcji masła. Zawiera nienormalizowaną zawartość tłuszczu, barwa biała do lekko kremowej, lekko kwaśny, aromatyczny i orzeźwiający smak, płyn w jednolitej masie mogący zawierać małe grudki masła. Bogata w białka, lecytynę i sole mineralne. Dzięki zawartości kwasu mlekowego wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, hamuje wytwarzanie chorobotwórczych mikroorganizmów, przede wszystkim wirusów, przyspiesza trawienie, wzmaga pracę jelit. Przeznaczona jest dla wszystkich grup konsumenckich z wyjątkiem niemowląt i osób uczulonych na białka mleka, oraz do dalszego przerobu.

Maślanka dostępna w:
– folia 1000g, 480g

Wartość odżywcza produktu: w 100 ml

Wartość energetyczna: 112 KJ / 26 kcal
Tłuszcz: < 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 2,6 g
w tym cukry: 2,6 g
Białko: 2,9 g
Sól: 0,1 g
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.